Acum ceva timp era un întreg scandal despre legea Big Brother și despre corectitudinea acesteia din punct de vedere constituțional. Pe scurt, operatorii de telefonie au dreptul (și mai mult, sunt obligați) să-ți păstreze convorbirile telefonice pentru ceva timp (3 ani, cred) și să le pună la dispoziția autorităților în caz că ești un minunat politician corect, dealer sau ceva taliban care se detonează. Partea bună e că nici după 3 ani nu se șterg convorbirile, ci se fac anonime, deci aproape tot aia.
Chestia asta mi-a adus aminte de o chestie foarte extravagantă pe care am văzut-o acum câțiva ani la Google, pe când aveam printre primele telefoane cu Android. Se cheamă Google Timeline sau Cronologia de la Google. Aduce un pic de Facebook, doar că de data asta nu mai e un perete în care bunica îți postează poze cu pisicuțe jucăușe. Arată cam așa:
Pe scurt, Google se folosește de contul cu care ești tu conectat pe Android și-ți localizează telefonul 24/24h cu precizie de câțiva metri. Paranoicii vor zice că e făcătură și că așa ceva nu se poate. Ei bine, ba da, se poate, e foarte adevărat și legal, din moment ce tu ai declarat că ești de acord cu toată politica de prelucrare/colectare a datelor. Cine citește termenii și condițiile?
Chestia funcționează foarte simplu. Îți alegi o zi și micuțu’ google îți zice exact ce-ai făcut: la cât ai început să te pui în mișcare, cu ce ai mers, dacă ai mers cu mașina proprie sau cu transportul în comun, cu bicicleta și tot așa. Îți zice la ce oră ai luat masa, pe la ce terasă ai mers să bei un suc. Probabil că în funcție de ce contacte ai pe telefon (care, apropo, sunt și ele salvate în Google) și în funcție de oamenii pe care îi ai pe Google Plus, lista de mailuri sau Hangouts, face conexiuni și-ți poate zice și cu cine ți-ai băut cafeaua.
Aviz celor care mai cred că sunt liberi, că numai SRI-ul îți ascultă telefoanele sau că mai e nevoie de filaj în zilele noastre. Totul la un click distanță e mult mai simplu. Sigur, americanii spun că numai tu ai acces la istoricul locațiilor și toate cele, dar cu un mandat se poate rezolva problema foarte simplu.
Și, în caz că vă întrebați de când e implementată chestia asta… de la începutul netului. Să fim serioși. Aproape toate site-urile îți targetează reclame. Doar nu credeai că fix după ce te uiți la o pereche de căști pe nu știu ce magazin online, toate reclamele următoare pe care le vezi după s-au nimerit a fi despre acel produs/acea categorie de produse.
Deci, chiar nu suntem noi monitorizați și mai ai cum să scapi nevăzut?
Nu suntem monitorizati doar prin google, facebook ne monitorizeaza la randul sau. Ei se axeaza mai mult pe cookie-uri pentru asi spori venitul.
S-ar zice că facebook-ul are recunoaștere facială care merge mai fac decât al poliției… și încă ce bază de date au.